Nieuwtjes&Weetjes

images (5)8 gezondheidsvoordelen van appels

‘One apple a day keeps the doctor away’, is een gezegde.

8 gezondheidsvoordelen van appels die je wellicht nog niet wist:

1. Appels verlagen je cholesterolgehalte. In appels zit pectine, een oplosbare vezel. Dit bindt cholesterol wat vervolgens kan worden verwijderd uit je lichaam.

2. Appels helpen je langer aan een vol gevoel. Ons lichaam doet er langer over om complexe vezels uit appels te verteren dan meer eenvoudige geraffineerde granen.

3. Appels houden je slank. In de schil van een appel zit een stof die het lichaam stimuleert meer calorieën te verbranden.

4. Appels helpen ademhalingsproblemen te voorkomen. Vijf of meer appels per week helpen de longfunctie te verbeteren.

5. Appels helpen bij verkoudheid. Appels zijn rijk aan vitamine C, een middelgrote appel bevat ongeveer 14 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

6. Appels zouden kunnen helpen in de strijd tegen kanker. Een chemische stof uit een appel zou darmkanker helpen te voorkomen. Andere gevonden stoffen zouden helpen bij leverkanker en borstkanker.

7. Appels verlagen het risico op diabetes, dankzij de aanwezigheid van een bepaalde soort antioxidanten.

8. Appels stimuleren je hersenen. Ze helpen je aan een goed geheugen en verminderen de kans op het ontwikkelen van Alzheimer.

——————————————————————————————————————————————

citroen

—————————————————————————————————————————————

Kurkuma: geneeskrachtig kruid

Kurkuma, curcuma, koenjit , geelwortel ofwel turmeric (engels) is een specerij, die wordt verkregen uit de wortelstokken van de curcuma longa (plantenfamilie: zingiberaceae).
De actieve stof in kurkuma is het curcumine wat 3%-5% van de specerij uitmaakt. Curcumine is de kleurstof die de geel-oranje kleur geeft aan deze specerij.

Kurkuma is een van de krachtigste en meest veelzijdige natuurlijke geneesmiddelen en een van de belangrijkste medicijnen uit de indische en chinese geneeskundige traditie. Het stond vroeger bekend onder de naam indische saffraan.
De belangstelling in het westen voor kurkuma ontstond toen bekend werd dat het voorkomen van borst-, long-, dikkedarm- en prostaatkanker in landen waar relatief veel kurkuma wordt gegeten, veel lager is dan in onze westerse maatschappij.

Kurkuma komt in kleine hoeveelheden voor in o.a. kerriepoeder en mosterd. Kurkuma is op veel plaatsen te koop, met name in chinese en indische winkels (toko’s). Het is een goedkoop middel. Probeer altijd een kwalitief goed (biologisch) product aan te schaffen.

Eigenschappen van kurkuma

  • bevordert de spijsvertering
  • ondersteunt de leverwerking en ontgiftiging
  • zuivert het bloed
  • verlaagt het cholesterol
  • ontstekkingsremmend
  • is een krachtig antioxidant
  • werkt antibacterieel en antiviraal
  • tegen huidinfecties
  • versterkt het immuunsysteem

 

Gebruik
Gebruik kurkuma altijd in combinatie met wat zwarte peper en zorg ervoor dat de maaltijd wat olie of vet bevat. Kurkuma wordt hierdoor veel beter door het lichaam opgenomen.
Kurkuma heeft een wat bittere, peperachtige smaak waaraan je moet wennen. Kurkuma valt goed te combineren met oosterse maaltijden, salades en soepen, maar ook bijvoorbeeld door de rijst of spinazie. Voeg kurkuma altijd op het laatste moment toe.

Voor preventie is het genoeg enkele dagen per week een theelepeltje te gebruiken. Ook kun je een stukje van de verse wortel nemen voor bijvoorbeeld een thee. Kurkuma kan in capsulevorm worden ingenomen, maar dat is dan een heel stuk prijziger dan losse kurkuma, wat voor een habbekrats is te verkrijgen.

————————————————————————————————————————————–

 

Hoe splits je een ei?download (4)

In heel veel gerechten kom je tegen dat je alleen het eiwit moet gebruiken maar heel veel mensen hebben moeite om een ei te splitsen.

Hieronder een mooi filmpje van hoe je dit heel gemakkelijk doet 🙂

Hoe splits je een ei